Reklam
Bugun...
Reklam
Advert


YÜKSEKLERİ DON, SAHİLİ FIRTINA VURDU!
Geçtiğimiz Cuma gecesi Ünye’de meydana gelen fırtına fındık başta olmak üzere birçok meyve ve sebzeye zarar vererek üreticileri madur etti.

YÜKSEKLERİ DON, SAHİLİ FIRTINA VURDU!

Geçtiğimiz Cuma gecesi Ünye’de meydana gelen fırtına fındık başta olmak üzere birçok meyve ve sebzeye zarar vererek üreticileri madur etti.

Cuma gecesi saat 23 sularında başlayan fırtına gecenin ilerleyen saatlerinde elektrik tellerine ve direklerine zarar vererek uzun süre elektriğin kesilmesine ve ağaç, fındık, sebze ve meyve gibi mahsüllerin dökülmesine sebep oldu.

Konuyla ilgili basına açıklama yapan Zirat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, durumun bir afet olduğunu, böyle bir fırtınanın daha önce hiç yaşanmadığını ve fırtınanın, bu yıl sadece sahil kesiminde bulunan fındığa da çok ciddi zararlar verdiğini belirterek, bu yıl fındık rekoltesinin ciddi boyutta düşerek, ekonomiye çok zarar verdiğini belirtti. Sarıkahraman şöyle devam etti.

 

“Bu yaşanan fırtına ürünlerimiz için bir afet oldu.”

 

“Samsun ve Çarşamba’dan arkadaşlarla görüştük. Fırtınanın fındığa verdiği zararın % 50’ye vardığını düşünüyoruz.

Fırtınanın etkisiyle Çarşamba ve Terme’den başlayan hasar, Ünye’de ileri boyutta… Gocuklu’dan Sefa Akın, Çölemez’den bir arkadaşımız ve Kızılcakese’den de vatandaşlarımız arayarak zararın boyutu hakkında bilgi verdiler. Bizlerde elimizden geldiğince bir bir zarar gören bölgelerimizi, gezerek hasar tespiti yapıyoruz.

Cuma gecesi sahur saatinde yani, gece 01:00 sularında meydana gelen bir fırtına bu…

Ben, şahsen bu zamana kadar böyle bir fırtına görmedim. İhbarları peş peşe almaya başlayınca olayın ciddiyetini gördük ve değerlendirmeye aldık.

200’ün üzerindeki rakımlarda bulunan fındığın yaşanan “DON” olayının üzüntüsünü yaşarken, sahildeki fındık rekoltesinin, ekonomiye faydası olmayacağını düşünürken, sahil kesiminde fırtınanın fındığı dökmesi ile birlikte üzüntümüz ikiye katlanmıştır.

Bu gibi durumların hepsi afet kapsamındadır. “Üretici bundan ne tür zarar görebilir” düşüncesi ile bu gibi durumlar sigorta kapsamına alınmıştır.

Üreticilerimizin bu bölgede fındığını sigorta yapması gerekiyor; Bu durum bunu gösteriyor.

Diğer ürünlere gelince; Kivilerde zarar var. Sürgünler zarar görmüş. Armut, elma ve erik gibi meyveler fırtınanın şiddetiyle dökülmüş durumda. Ağaçta kalanlar pazara inebilecek kadar yeterli midir bilemiyoruz.

Fırtınayla birlikte yere dökülen fındıklarlar, hasat zamanında daldan dökülen fındık izlenimi veriyor. Dökülen fındık süt fındık; Kozasından henüz çıkmamış fındık. O nedenle ne Pazar ne de ev ekonomisini bir katkısı olmaz.

Yere dökülen fındık yeni bir işçilik gerektiriyor gibi. Çok sıkıntılı bir durumdayız. Yaklaşık bir ay sonra fındık hasatı yapılacak; Ve yere dökülen fındıkla, olgunlaşmış fındık birbirine karışma durumu olacak. Bu fındıkların ayrımı nasıl yapılır bilemiyorum. Çok şaşkın durumdayız. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum.

Normalde 750 bin ton fındığı Avrupa’ya rahat rahat satıyorduk. Bu yıl, bunun yarısını ancak karşılarız.

Benim şahsi düşüncem, bu yıl 350-400 bin ton fındık üretebiliriz diye düşünüyordum. Ordu 66 bin ton fındık çıkarmıştı. Samsun ise, 57 bin ton olarak açıklamıştı. Fırtına ve kuraklık sonucu bu rakamlar daha da düşerek bu yılki rekolteyi ciddi derecede olumsuz etkileyeceğe benziyor.

Bu arada fırtınanın verdiği hasar sadece ağaçlarla kalmamış, bazı yerlerde elektrik direklerini bile yıkmış, tarlalarda yetişen mısır ve fasülye gibi birçok rençberliği de olumsuz etkilemiştir.”şeklinde konuştu. HABER/ MERAL KORKMAZ




Bu haber 3132 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI